Förhållnings- och trivselregler för BRF Översten i Riksten

För att vi ska få ett så trevligt boende som möjligt inom föreningen finns en del saker som vi bör tänka på. Tillsammans äger vi våra hus och tillhörande gård. Om vi håller våra fina hus och trevliga gård i nyskick länge kan vi hålla underhållsbehovet på en låg nivå samt ha en trivsam boendemiljö. Alla tjänster för underhåll och reparationer kostar föreningen pengar, vilket i slutändan påverkar allas våra avgifter.

Ansvar för ordningen

Styrelsen ansvarar för den löpande förvaltningen av föreningen. I detta ingår ordningsfrågor. Samtliga boende är skyldiga att känna till och rätta sig efter förhållning- och trivselreglerna samt stadgar. Som yttersta åtgärd kan du som bostadsrättsinnehavare bli uppsagd från bostadsrätten om dess regler bryts upprepade gånger och inte efterlevs. Detta är en levande text och kan ändras på styrelsemöte efter behov eller önskemål från medlemmar.

Vindskydd, markiser, persienner, insynsskydd

Vindskydd/insynsskydd på balkong/uteplats kan vara i trä eller i tyg. Planerar ni att sätta upp balkongskydd/vindskydd i tyg ska dessa vara enfärgade. Om du väljer att göra vindskydd i trä ska detta vara i liknande form och färg som befintligt på bostadsområdet. Skicka in förslag till styrelsen för godkännande.

Persienner ska monteras fackmannamässigt av montör.

Markiser ska monteras fackmannamässigt av montör. Markisen ska vara enfärgad och färgen ska passa in med husets karaktär. Godkännande av styrelsen krävs då detta innebär åverkan på föreningens fasad samt i vissa fall kan krävas bygglov.

Utbyggnad av uteplats

För er som bor på nedre botten och vill bygga ut era altaner så ska ni innan ni börjar bygga skicka in en ritning samt i vissa fall signera nyttjanderättsavtal med föreningen. Det är även viktigt att ni säkerställer att byggnationen uppfyller de krav som kommunen ställer samt de regler som röstades igenom i stämman 2023. Kontakta styrelsen för mer info.

Staket runt uteplats

Önskar medlem sätta upp staket kring egen uteplats ska en ritning inkomma till styrelsen för godkännande. Senare kan generella förslag på staketbyggnation tillkomma.

Uterum och inglasningar

Denna typ av byggnation kräver bygglov. Finns intresse av detta kontakta styrelsen.

Lös egendom på sin framsida

Det är tillåtet att placera krukor, blomlådor, utemöbler eller andra lösa föremål på sin framsida, under förutsättning att de är lätta att flytta på, till exempel vid en eventuell flytt, och att det inte ger ett stökigt intryck. Undvik dock att låta växter växa mot fasaden.

Parabolantenn

Parabolantenn får endast placeras innanför balkongräcket och får ej sättas upp på fasaden.

Fågelmatning

Matning av fåglar är inte tillåten på balkonger, fönster eller uteplatser, pga. risken att fodret faller till marken och drar till sig möss och råttor.

Cyklar/Barnvagnar/Rullstolar/Rullatorer

Ovanstående ska ställas på avsedda platser och på ett sätt så de inte begränsar framkomligheten. Se till att dörr är stängd och låst när ni lämnat er cykel etc.

Förråden

Brandfarliga eller explosiva varor, t.ex. bensindunkar får ej förvaras i förråden. Inga föremål får placeras eller förvaras i korridorerna utanför förråden. Se till att förrådsdörr är stängd och låst när ni lämnar.

Renhållning

Föreningen tillhandahåller kärl för hushållssopor och matavfall. Sopor ska kastas i hänvisat kärl. Sopor får ej kastas på golvet. Är alla kärl fyllda kontaktas styrelsen för åtgärd. Kan felslängda sopor härledas till en viss person kan varning utfärdas. Övrigt avfall ska lämnas på återvinningscentral. Se alltid till att dörrarna till soprummen hålls låsta så vi kan hålla skadedjur borta samt motverka sabotage.

Parkeringsplats

Parkeringsplatserna ska endast användas för parkering av motorfordon. Respektera parkeringsbestämmelserna och parkera ej på annan plats än din egen. Parkering utanför satta parkeringsplatser bör undvikas och enbart ske i nödfall samt under mycket kort stund för att inte försvåra framkomligheten för andra.

Köksfläkt

Om köksfläkten ingår i föreningens ventilationssystem och önskas bytas ska styrelsen kontaktas för godkännande.

Om- och tillbyggnad

Ibland önskar man förnya och komplettera sin lägenhet. Vid väsentliga förändringar måste styrelsen ge sitt medgivande. När väsentliga delar installeras ska detta genomföras fackmannamässigt. Se stadgarna.

Fel/skada – ansvar och anmälan

Om skada eller något annat fel uppstår i bostaden ska bostadsinnehavaren åtgärda detta (se stadgarna – Bostadsinnehavarens rättigheter/skyldigheter). Vid garantiärenden kan boende anmäla detta till föreningens förvaltare enligt rutin felanmälan som finns i Bopärmen. Vid fel på vitvarorna anmälas det direkt till vitvaruleverantören enligt Bopärmen. Fel/skada på föreningens gemensamma utrymmen anmäls till styrelsen.

Underhåll/reparation

Bostadsrättsinnehavaren har själv underhålls- och reparationsansvar för förråd, balkong/uteplats, hyrd parkeringsplats eller annat lägenhetskomplement som ingår i bostadsrättsupplåtelsen. Om uteplats/mark tillhör bostadsrätten har bostadsrättsinnehavaren fullständigt ansvar för skötsel av denna, såsom snöskottning och renhållning.

Föreningen ansvarar för gemensamhetsytor, såsom infartsväg, cykelförråd, soputrymmen.

Uthyrning i andra hand

Uthyrning i andra hand kräver medgivande av styrelsen och ska ansökas om skriftligen. Ansökningsblankett finns hos i styrelsen eller på hemsidan att ladda ner. Avgift får tas ut enligt stadgarna. Uthyrning i andrahand utan styrelsens medgivande kan leda till att bostadsrättsinnehavaren förbrukar sin rätt att få bo kvar i föreningen.

TV-box, router med tillbehör

Ägs av föreningen och ska lämnas i bostaden vid överlåtelse.

Allmän hänsyn – Ljudnivå

Visa respekt och omtanke för dina grannar. - Festligheter Det är tillåtet att ha fest men normalt skall ”frid råda” både inomhus och utanför huset mellan 22:00-08:00 på vardagar och 23.00-09.00 på helger. Om ni planerar en fest eller andra trevligheter är det bra om ni i förväg informerar era grannar. Accepten brukar öka markant om ens grannar har blivit informerade. -

Tvätt

Många störs av grannars tvättmaskiner på kvällen och tidig morgon. För den goda grannsämjans skull bör tvättmaskinen lämpligen inte startasföre kl. 8:00 på morgonen och se till att sista tvätten är färdig före kl. 22:00. -

Renovering

Borra och hamra ska undvikas mellan kl 19.00-08.00. På helger ser vi gärna att frid råder längre.

Grillning

Grillning tillåts på balkong/uteplats, under förutsättning att brandsäkerheten efterlevs. Gasol-, elgrill eller keramisk kolgrill rekommenderas av säkerhetsskäl. Vanlig klotgrill är ej tillåtet att använda. Det åligger den som grillar att göra det på ett ansvarsfullt- och respektfullt sätt för att inte skapa obehag för grannar avseende matos och rök. Lämna aldrig grillen obevakad. Gasoltuber får inte under några som helst omständigheter förvaras i lägenheten eller i förrådet. Gasoltuber får ej slängas i soprummet. För mer detaljerad information om förvaring och hantering av gasoltuber: www.dinsakerhet.se

Grillning på föreningens gemensamma innergård får ske på anvisad plats.

Rökning

För allas trivsel och trevnad är det förbjudet att röka och kasta fimpar inom föreningens gemensamma ytor/utrymmen.

Husdjur

Djurägare har själv det fulla ansvaret för sina husdjur. Vi hänvisar till kommuns riktlinjer. Rastning av hundar på innergården undanbedes.